100 yıllık dostluk anlaşması: Türkiye-Rusya arasındaki antlaşma iki ülkeyi ortak paydada birleştirdi

Atatürk Araştırma Merkezi: Türkiye ve Rusya Arasındaki Kültürel ve Entelektüel İlişkiler Bilimsel Olarak Ele Alındı

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, “Dostluk ve Saldırmazlık Antlaşmasının 100. Yıl dönümünde, Türkiye ile Rusya arasındaki kültürel ve entelektüel ilişkileri” konu alan bir panel düzenledi. Panelde, 1890-1940 yılları arasında iki ülke arasındaki ilişkiler tüm detaylarıyla ele alındı ve tartışıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi ve ATAM Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanan gelişmelerin Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri olumlu yönde etkilediğini vurgulayarak şunları aktardı:

“Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Rusya Sovyet idaresine girerken Türkiye’de Milli Mücadele süreci başladı. Bu dönemde iki ülke arasında ortak paydalar bulunmaktaydı ve Sovyet yönetimi, Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki milli mücadeleye destek sundu. Bu destek, 16 Mart 1921 tarihinde imzalanan Moskova Antlaşması ile resmileşti. Türkiye ve Sovyetler Birliği diplomatik ilişkilerini güçlendirme adına adımlar attılar. Mustafa Kemal Paşa, cumhuriyetin ilanından sonra da barışçıl bir dış politika izleyerek komşularıyla ilişkileri geliştirmeyi hedefledi. Musul Meselesi de dış politikanın önemli bir konusu haline geldi ve Sovyetler Birliği ile Türkiye, Batılı devletlere karşı işbirliğini arttırdılar.”

Atatürk Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kılınç, merkezin Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek şunları dile getirdi:

“Merkezimizin amacı, Atatürk, Milli Mücadele ve Cumhuriyet tarihini tüm yönleriyle araştırmak ve elde edilen verileri kamuoyuyla paylaşmaktır. Bu yıl, 17 Aralık 1925 tarihinde imzalanan Türkiye-Sovyetler Birliği dostluk ve saldırmazlık antlaşmasının 100. yıl dönümüne denk geldiğimiz için tarihsel bir döneme ışık tutmayı amaçladık. Bu antlaşma, Sovyet Rusya ile Ankara Hükümeti arasındaki ilişkileri güçlendirmiştir. Geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye-Rusya ilişkilerini çok yönlü bir şekilde incelemekteyiz ve bu ilişkileri sadece diplomatik açıdan değil, aynı zamanda kültürel ve entelektüel düzeyde de değerlendirmekteyiz.”

Panelde, ATAM Haberleşme üyesi Doç. Dr. Mustafa Tanrıverdi “Rusya İmparatorluğu’ndan Osmanlı topraklarına kültürel ve dini amaçlı seyahatlerin yansımaları” konusunda, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Türkan Olcay “Bolşoy Tiyatrosu’nun 1935 Yılı Türkiye Turnesi ve Yankıları” üzerine ve St. Petersburg Devlet Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aleksandr Kolesnikov “1930’lu Yıllarda Rus-Türk Bilimsel İlişkiler” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Related Posts

6.5 milyar TL kazanıp aynı hafta tutuklandı

Bulunduğu bölge tarihinin en büyük ikramiyesini kazanan adam, şansının tadını çıkaramadan hapse girdi.

Ekrem İmamoğlu’ndan o iddialara sert tepki: ‘Montajcılık sizin en iyi bildiğiniz iş, uzmanlık alanınız!’

Silivri Cezaevi’nde tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yeni bir açıklama yaptı. İmamoğlu, hakkında çeşitli görüntü kayıtları üzerinden ortaya atılan iddialara “Montajcılık sizin en iyi bildiğiniz iş, uzmanlık alanınız, bu filmi bu millet izledi” diye yanıt verdi. “

Başkana, “kadın” diye az maaş verdiler!

Eşitlik ve demokrasi ülkesi olan Almanya’da kadınlar, erkeklerden aynı işlerde yüzde 16 daha az kazanmaya devam ediyor. Ancak bir kadın bu makus talihi yendi.

Kayseri’de şok uyuşturucu uygulaması: 5 kişiye gözaltı

Kayseri’de polisin düzenlediği “şok uygulama”da 5 uyuşturucu şüphelisi gözaltına alındı.

Edirne ve Kırklareli’nde 15 düzensiz göçmen yakalandı

Edirne ve Kırklareli’nde yasa dışı yollarla yurda giren 15 düzensiz göçmen yakalandı.

Köylüler büyük bir coşkuyla hasada başladı: Bu sene yüksek verim bekleniyor

Türkiye’nin önemli kayısı üretim merkezlerinden Mersin’in Mut ilçesinde, hasat mesaisi başladı.