Akaryakıt istasyonları ve araç sahipleri için yeni zorunluluk! Son 2 gün

GİB’den Ücretli Taşımacılık Teşvik Sistemi (UTTS) Hatırlatması

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt sektöründe kayıt dışılığı önlemek ve rekabet eşitliğini sağlamak amacıyla hayata geçirilen Ücretli Taşımacılık Teşvik Sistemi’ne (UTTS) ilişkin önemli bir hatırlatma yaptı.

GİB, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında cihaz ve iletişim modülü gibi donanımların kayıt işlemlerinin 30 Nisan tarihine kadar tamamlanması gerektiğini duyurdu.

5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği” ile, akaryakıt istasyonları ve taşıt sahiplerine yönelik yeni yükümlülükler getirilmişti.

Tebliğ doğrultusunda, akaryakıt istasyonlarında bulunan pompa tabancalarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı ve tabanca iletişim modülü (TİM) monte edilmesi zorunlu hale geldi. Ayrıca, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil edilen iş araçları ile Taşıt Tanıma Sistemi kullanan diğer taşıtlara da Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması şart koşuldu.

İstasyon işleten mükelleflerin, en az bir pompa ünitesine 31 Ocak 2025 tarihine kadar TTO cihazı taktırması gerekiyordu. Benzin ve motorin dışında farklı yakıt türleriyle çalışan pompa üniteleri için bu süre 31 Aralık 2025’e kadar uzatıldı.

Taşıt sahiplerinin de aynı şekilde, kiralama yoluyla edindikleri veya işte kullandıkları araçlara 31 Ocak’a kadar TTB cihazı taktırmaları zorunlu kılınmıştı. Birden fazla yakıt türü kullanan araçlarda ise yalnızca benzin veya motorin dışındaki yakıt deposu için son tarih yıl sonu olarak belirlendi.

Sistemde yer almayan ancak taşıt tanıma kullanan araçlar içinse 1 Temmuz 2025 itibarıyla TTB takılması şart olacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt istasyonu işleten mükellefler ile taşıt sahiplerinin UTTS kapsamındaki cihaz ve donanım kurulumlarını, resmi internet sitesi üzerinden başvuru ve kayıt işlemlerini tamamlayarak en geç 30 Nisan’a kadar gerçekleştirmeleri gerektiğini vurguladı.

UTTS kapsamında yapılan akaryakıt satışlarında, taşıt plakası bilgileri yeni nesil ödeme sistemlerine otomatik olarak iletilecek. Başkanlık, hak kaybı yaşanmaması için yükümlülerin belirlenen süre ve düzenlemelere titizlikle uymalarının büyük önem taşıdığını belirtti. Ayrıntılı bilgilere “utts.gov.tr” adresinden ulaşılabileceği hatırlatıldı.

Related Posts

Emekli aylığından daha fazla getirisi var!

Türkiye ekonomisinde belirsizlik ve yüksek enflasyon etkisi sürerken, yatırımda en doğru aracın ne olabileceği araştırılıyor. Son zamanlarda yüksek faiz ortamında mevduat getirisi dikkat çekiyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Temmuz …

Türkiye’de çarşamba günü neler yaşanacak neler. Pamuk eller cebe

Bütçedeki açığı kapatmak için seri zamlara devam eden hükümet, vatandaşını perişan etmeye devam ediyor. Yandaş gazete ve televizyon kanallarının “Türkiye’nin ihtiyacını şu kadar yıl karşılayacak petrol ve doğalgaz bulundu” şeklindeki haberler müjde …

İflas etti sanılmıştı! Aslında hiç gitmemiş, efsane nostaljiyle geliyor

Bir dönemin ikonik dondurma markası Panda, uzun süren sessizliğin ardından yeniden raflardaki yerini almaya başladı. İflas ettiği sanılan marka, aslında sektördeki yoğun rekabet nedeniyle pazar payını kaybetmişti. Ancak üretime ara vermeden varlığını …

Dolar/TL ne kadar oldu?

Küresel gelişmeler, iç dinamikler piyasaları etkiliyor. Geçtiğimiz haftalarda İsrail-İran gerilimi, ABD’nin ek gümrük tarifeleri ile ilgili açıklamaları küresel piyasaların odağı olmuştu. Örneğin, ABD Başkanı Donald Trump’ın ılımlı açıklamaları ile …

Piyasalar ‘tarife’ mektubu bekliyor

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkelere göndermesi beklenen “tarife mektupları” yatırımcıların odağına yerleşti.

Akaryakıt, sigara ve alkol fiyatlarına zam geliyor: ÖTV’deki ‘otomatik artış’ netleşti

Temmuz 2025 ÖTV zammı belli oldu. TÜİK’in açıkladığı Yİ-ÜFE oranı aylık yüzde 2.46 oranında arttı. Bu oran doğrultusunda akaryakıt, sigara ve alkol ürünlerine otomatik vergi zammı geldi. Peki, sigaraya ne kadar zam geldi? Benzin ve motorin zammı ne kadar oldu?