Virüs alarmı: Tonlarca patates Mersin Limanı’ndan döndü

Mersin Limanı’nda İthal Patateslerde Virüs Tespit Edildi!

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ekipleri, Mersin Limanı’nda ithal edilen tarım ürünlerine yönelik denetimlerini sürdürüyor. Son iki ayda limana ulaşan tonlarca tohumluk patates, bitki sağlığı inspektörleri tarafından titizlikle incelendi. Yapılan analizler sonucunda, ithal edilen patateslerde bitki hastalıklarına yol açan virüsler tespit edildi.

Toplam 2.223 ton 150 kilogram patatesin, “Potato leafroll polerovirus” (yaprak kıvırcıklığı virüsü) ve “Tobacco rattle tobravirus” (tütün çıngırak virüsü) taşıdığı açıklandı. Tespit edilen virüslü ürünler arasında:

  • İskoçya’dan gelen 850 ton,
  • Hollanda’dan gelen 585 ton 400 kilogram,
  • Almanya’dan gelen 787 ton 750 kilogram patates bulunuyor.

Bu ürünler, Türkiye’ye girişlerine izin verilmeden iade sürecine alındı.

Peki patateslerde tespit edilen virüsler hakkında ne biliniyor?

Potato Leafroll Polerovirus (PLRV) – Yaprak Kıvırcıklığı Virüsü
Potato Leafroll Virus (PLRV), patates bitkisinde yaprakların kıvrılmasına, bitki gelişiminin zayıflamasına ve verim kaybına yol açan ciddi bir virüstür. Polerovirüs grubuna aittir.

Tobacco Rattle Tobravirus (TRV) – Tütün Çıngırak Virüsü

TRV, toprak kaynaklı bir virüstür ve patateste en çok görülen belirtisi iç lekelenme (spraing) hastalığıdır. Özellikle yumrularda çürüme ve kahverengi halka lekeleri oluşturur.

Bu virüsler, sadece patatesin görünümünü değil, tüketilebilirliğini ve ticari değerini de düşürür. İthal tohumluk patateslerde bu virüslerin bulunması, Türkiye gibi büyük üretici ülkelerde yerli tarımı tehdit ettiği için ciddi bir riskli oluyor.

TÜRKİYE’DE PATATES ÜRETİMİ

Yetkililer, iade edilen bu tohumluk patateslerin Türkiye’nin genel üretim kapasitesine kıyasla çok düşük olduğunu belirtiyor. Türkiye’nin toplam patates üretimi yıllık yaklaşık 6 milyon ton seviyesine yaklaşırken, ithal edilen tohumluk patateslerin toplam üretim içindeki payı yüzde 1’in altında kalıyor.
Türkiye, Dünya Patates Üretiminde İlk 15’te

Patates, Türkiye’de hemen her iklim bölgesinde yetiştirilebiliyor. Son beş yılda patates üretimi 1 milyon ton artış gösterdi. Türkiye, dünya genelinde 15. sırada yer alarak önemli bir üretici konumuna ulaştı.
En Fazla Patates Nerede Üretiliyor?

  1. Niğde – Yıllık 750 bin tonun üzerinde üretim
  2. Kayseri
  3. Afyonkarahisar
  4. İzmir
  5. Konya
  6. Sivas
  7. Nevşehir
  8. Aksaray
  9. Bitlis
  10. Adana

Uzmanlar, Türkiye’nin yerli üretim kapasitesinin yüksekliği nedeniyle ithal patatese olan bağımlılığın oldukça sınırlı olduğunu ve gerekli denetimlerle üretici sağlığının korunduğunu vurguluyor.

Related Posts

İflas etti sanılmıştı! Aslında hiç gitmemiş, efsane nostaljiyle geliyor

Bir dönemin ikonik dondurma markası Panda, uzun süren sessizliğin ardından yeniden raflardaki yerini almaya başladı. İflas ettiği sanılan marka, aslında sektördeki yoğun rekabet nedeniyle pazar payını kaybetmişti. Ancak üretime ara vermeden varlığını …

Dolar/TL ne kadar oldu?

Küresel gelişmeler, iç dinamikler piyasaları etkiliyor. Geçtiğimiz haftalarda İsrail-İran gerilimi, ABD’nin ek gümrük tarifeleri ile ilgili açıklamaları küresel piyasaların odağı olmuştu. Örneğin, ABD Başkanı Donald Trump’ın ılımlı açıklamaları ile …

Piyasalar ‘tarife’ mektubu bekliyor

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkelere göndermesi beklenen “tarife mektupları” yatırımcıların odağına yerleşti.

Akaryakıt, sigara ve alkol fiyatlarına zam geliyor: ÖTV’deki ‘otomatik artış’ netleşti

Temmuz 2025 ÖTV zammı belli oldu. TÜİK’in açıkladığı Yİ-ÜFE oranı aylık yüzde 2.46 oranında arttı. Bu oran doğrultusunda akaryakıt, sigara ve alkol ürünlerine otomatik vergi zammı geldi. Peki, sigaraya ne kadar zam geldi? Benzin ve motorin zammı ne kadar oldu?

Memur ve memur emeklisinin Temmuz 2025 zammı belli oldu

Türkiye’de milyonlarca emekliyi ilgilendiren zam oranları netleşti. Türkiye’de çalışan ve emekliyi doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendiren maaş zamları devreye girdi. Memur ve memur emeklileri yüzde 15.57, SGK, Bağ-Kur, tarım emeklisi, dul ve yetimlerin alacağı zam oranı da yüzde 16.67 oldu.

Enflasyon açıklandı: Kira artış oranı belli oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Haziran 2025 enflasyon verilerinin açıklanmasıyla konut ve işyeri kira artış oranları da belli oldu. TÜİK, yıllık enflasyonu yüzde 35,41 olarak açıkladı. Açıklanan enflasyon verisiyle birlikte kira ve …