Bakanlık kayıp 37 milyar lira için seferberlik başlattı

Gelir İdaresi, Sanal POS Gelirlerini Vergilendirme Konusunda İncelemeler Yapıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, e-ticaretin vazgeçilmez bir parçası olan sanal POS sistemleri aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi konusunda harekete geçti. GİB, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanan kişilerin vergi mükellefiyetlerini ve elde edilen gelirin vergi beyanlarına yansıtılıp yansıtılmadığını belirlemek amacıyla detaylı analizler yapmaktadır.

Bakanlık tarafından veri tabanlarından alınan bilgilerle yapılan incelemeler sonucunda, yüksek risk taşıyan mükellefler tespit edilmiştir. Detaylı analizler ve banka verileriyle uyumlu hale getirilen raporlar neticesinde, gelir elde eden ancak vergi mükellefiyeti olmayan ya da eksik beyanname veren 4.095 mükellef belirlenmiştir. Bu mükelleflerin, 37 milyar liralık geliri gizlediği tespit edilmiştir.

– Pek Çok Sektörden İnceleme Yapıldı

Tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, cep telefonu ve aksesuarları ticareti ile bilgisayar programlama faaliyetlerinde bulunan birçok mükellefin gelirlerini gizlediği belirlenmiştir. Analizler sonucunda, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında 2.284 kez sanal POS üzerinden işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği ortaya çıkmıştır.

– Uyum Sağlamayanlara Cezai İşlem Uygulanacak

GİB, vergi kayıplarını engellemek amacıyla “gönüllü uyum ve izah” mekanizmasını devreye sokmuştur. Vergi mükellefiyeti olmayan, beyanda bulunmayan veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai işlem uygulanmadan önce gönüllü uyuma ve açıklama yapma çağrısı yapılmaktadır. Beyanlarını düzeltmeyi yapan mükelleflere daha hafif cezalar verilmektedir.

Vergi tahsilatı için gerekli beyannameleri vermeyen veya gelirlerini gizlemeye devam eden kişilere karşı vergi incelemesi başlatılacak ve cezai işlem süreci işletilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığı, gönüllü uyum sürecine, e-ticaret gelirlerini gizlediği belirlenen 561 mükelleften başlamıştır.

– “Cezai İşlem Uygulanacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşen dünyada vergi kaybının daha kolay takip edilebildiğini belirterek, sanal POS ve diğer dijital ödeme yöntemleriyle gelir elde edenlerin vergi ödemesi gerektiğini vurgulamıştır. Mükellefleri uyum sürecine dahil etme yoluna başvuran Bakanlık, uyum sağlamayanlar için cezai işlem uygulanacağını belirtmiştir.

Related Posts

Spot piyasada milyarlar el değiştiriyor

Enerji piyasalarında çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. Spot doğal gaz piyasasında 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 815 lira 93 kuruş olarak belirlenirken, işlem hacmi 3 milyon 201 bin liraya gerileyerek neredeyse yarıya düştü. Önceki gün bu …

Türkiye’de, 4 ayda 4,7 milyon dolarlık hamsi ihracatı yapıldı!

Türkiye’de, 4 ayda 4,7 milyon dolarlık hamsi ihracatı yapıldı!

Barış görüşmeleri borsa işlemlerine yansıdı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün akşamki kapanışa göre 127,06 puan arttı. BIST 100 toplam işlem hacmi 107,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3,08, holding endeksi yüzde 2,22 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran …

Konut satışlarında tüm zamanların rekoru kırıldı

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) nisan ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları nisandan geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56,6 artarak 118 bin 359 oldu. Bu rakam tüm zamanların en yüksek ikinci nisan …

ABD’li şirketten korkutan ekonomi mesajı

ABD’li perakende devi Walmart, Çin’den gelen ürünlere yönelik yüksek gümrük vergilerinin fiyat artışına yol açabileceği uyarısında bulundu. CFO Rainey, bu durumun tüketicilere yansıyacağını ve haziran ayında etkisinin daha da belirginleşeceğini söyledi.

Vakıf üniversitelerinde zam krizi: Kayıt ücretleri öğrencileri zorluyor!

Vakıf üniversitelerinde kayıt ücretlerine yapılan yüksek zamlar öğrencileri zor durumda bıraktı. Eğitimlerine devam etmek isteyen birçok öğrenci artan maliyetlerle karşı karşıya.