Prof. Dr. Aziz Çelik’ten turizmde 10+1 izin sistemine tepki: Turizm Bakanı’nın turizm patronu olduğu ülkede şaşırtıcı değil; dinlenme hakkına açık saldırıdır

Turizm Sektöründe Haftalık Çalışma Düzenine Yönelik Yeni Düzenleme

Turizm sektöründeki işçiler için haftalık çalışma düzeni ile ilgili önemli bir değişiklik yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe giren düzenleme, artık 10 gün çalışma sonrasında sadece 1 gün izin yapılmasını öngörüyor.

Kabul edilen yasaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli konaklama tesislerinde çalışan işçiler, haftada 10 gün boyunca çalıştıktan sonra yalnızca 1 gün tatil kullanabilecekler. Böylelikle önceden uygulanan 6+1 çalışma kuralı yerine 10+1 sistemine geçilmiş oldu.

Yeni düzenleme çerçevesinde, hafta tatilinde yapılan çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilmeyecek. Tatil gününde çalışan işçilere ekstra ücret ödenmeyecek. Ancak kullanılmayan hafta tatilinin ne zaman izin olarak kullanılacağı konusunda net bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu durum, işçilerin sezon boyunca sadece 11. günlerinde izin yapabilmeleri anlamına gelmektedir.

Özellikle inşaat sektörü başta olmak üzere diğer sektörlerde de benzer düzenlemelerin gündeme gelmesi beklenmektedir. Çalışma Bakanlığı’na farklı sektörlerden benzer taleplerin geldiği belirtilmektedir.

“Anayasa ile güvence altına alınan dinlenme hakkının yok edilmesidir”

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, turizm sektöründeki işçilerin çalışma koşullarının kölelik benzeri bir yapıya dönüştüğünü belirtti. Haftalık çalışma günlerinin 10, günlük çalışma saatlerinin ise 11’e çıkarıldığını dile getiren Çelik, bu düzenlemenin Anayasa’da güvence altına alınan dinlenme hakkına aykırı olduğunu vurguladı.

Çelik’e göre, yeni düzenleme turizm sektöründe çalışma düzenini daha da keyfi hale getirmekte ve Anayasa’daki dinlenme hakkına açık bir saldırı oluşturmaktadır. Ayrıca, uluslararası sözleşmelere de aykırı olan bu düzenleme, diğer sektörlere de sirayet edebilir. Dolayısıyla, Çelik, bu düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması gerektiğini savunmaktadır.

Yeni düzenlemeyle birlikte turizm sektöründe haftalık 10 günlük çalışma ve 11 saatlik iş günü uygulanışıyla büyük bir değişiklik yaşanmış durumdadır. Bu durumun sektör çalışanları üzerindeki etkileri ise ilerleyen süreçte daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Related Posts

Terörsüz Türkiye vizyonuna iş dünyasından tam destek: ‘Tarihi dönüm noktası’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Terörsüz Türkiye’ vizyonu, iş dünyasından geniş destek gördü. DEİK, TİM, İTO ve İSO başkanları, sürecin ülke için tarihi bir dönüm noktası olduğunu ve ekonomik üretim ile yatırımlara büyük katkı sağlayacağını vurguladılar.

Suriye’ye karayolu seferlerinde yüzde 60’lık artış yaşandı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Şerafettin Aras, Suriye’deki koşulların iyileşmesiyle 2025’in ilk 5 ayında Türkiye’den Suriye’ye yapılan kara yolu seferlerinin geçen yıla göre yüzde 60 arttığını açıkladı.

Trump’tan ‘uyuşturucu’ gerekçeli tarife

Trump, Truth Social sosyal medya hesabından, Kanada’ya yönelik tarife mektubunu paylaştı. Mektubun, ABD’ye misillemesine rağmen Kanada ile çalışmaya devam edeceklerinin bir göstergesi olduğunu kaydeden Trump, bu ülkeye fentanil krizi ile başa çıkmak …

Ticaret Bakanlığı duyurdu: 1.5 milyar Türk Lirası değerinde

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekiplerince, Edirne, Iğdır ve İstanbul illerinde Temmuz ayının ilk dokuz gününde gerçekleştirilen dokuz ayrı operasyonda toplamda 1 milyar 644 milyon TL değerinde uyuşturucu madde ele geçirildi. Operasyonlarda …

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.