Anthropic, iki yıl içinde yapay zekanın kara kutusunu açmak istiyor

Yapay Zeka Şirketi Anthropic, Yapay Zekanın “Kara Kutusu”nu Açmaya Hazırlanıyor!

Yapay zeka teknolojileri her geçen gün daha güçlü hale gelirken, bu sistemlerin nasıl çalıştığı halen tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Anthropic CEO’su Dario Amodei, yayınladığı dikkat çekici bir makalede, bu bilinmezliğin tehlikelerine dikkat çekerek şirketinin 2027 yılına kadar yapay zeka modellerindeki sorunların büyük kısmını tespit edebilecek seviyeye ulaşmayı hedeflediğini açıkladı.

Yapay Zekanın Çalışma Mekanizmaları ve Güvenlik Riskleri!

“The Urgency of Interpretability” başlıklı makalede Amodei, mevcut yapay zeka modellerinin nasıl karar verdiğini tam olarak anlayamamanın ciddi bir güvenlik riski oluşturduğunu ifade ediyor. Amodei, “Bu sistemler ekonomi, teknoloji ve ulusal güvenlik için kesinlikle merkezi öneme sahip olacak ve o kadar fazla özerklik kapasitesine sahip olacaklar ki, insanlığın nasıl çalıştıklarından tamamen habersiz olmasının temelde kabul edilemez olduğunu düşünüyorum” sözleriyle durumu özetliyor.

Anthropic’in kurucularından Chris Olah’ın ifadesine göre yapay zeka modelleri “inşa edilmekten ziyade büyütülüyor.” Araştırmacılar zeka seviyelerini artırabiliyor olsa da, bu gelişimin ardındaki mekanizmaları henüz açıklayamıyorlar. Bu da yapay zekanın belirli kararları neden aldığı, bir kelimeyi başka bir kelimeye göre neden tercih ettiği ya da genellikle doğru olmasına rağmen neden ara sıra hata yaptığı gibi konularda ciddi bir bilgi boşluğuna işaret ediyor.

Örneğin, yakın geçmişte OpenAI, daha iyi performans gösteren, ancak aynı zamanda diğer modellerine göre daha fazla hayal gören o3 ve o4-mini adlı yeni muhakeme modellerini yayınladı. Ayrıca firma, bu modellerin neden daha fazla halüsinasyon gördüğü konusunda da bir fikirlerinin olmadığının altını çizdi.

Bu durum aslında bizi korkutmalı. Anthropic, yapay zekanın bu “kara kutusu” üzerinde çalışan, spesifik araştırmalar yapan nadide şirketlerden birisi. Çoğu AI şirketi en azından kamu önünde bu konuyu derinlemesine araştırdıklarını söylemiyor bile.

Yapay Zeka ve AGI Yolculuğunda Önemli Adımlar!

Bununla birlikte Anthropic, modellerin karar süreçlerini “devreler” üzerinden takip ederek nasıl düşündüklerine dair ilk sinyalleri almaya başladı. Ancak bu, halen küçük bir adım. Pandora’nın kutusu daha yeni açılıyor, zira bu tür devrelerden milyonlar hatta milyarlarca olabileceği düşünülüyor.

Amodei, bu modellerin nasıl çalıştığını anlamadan AGI’ye (insan seviyesinde yapay zeka, yapay genel zeka) ulaşmanın tehlikeli olabileceğini söylüyor. Ek olarak Amodei’nin uzun vadeli vizyonu ise oldukça iddialı: Yapay zeka modellerine adeta bir “beyin taraması” yapılması. Bu taramalar sayesinde modellerin dürüstlükten sapma eğilimi, güç kazanma isteği gibi tehlikeli eğilimleri önceden tespit edilebilecek. Bu tür gelişmiş analiz araçlarının geliştirilmesinin beş ila on yıl alabileceği öngörülüyor.

Anthropic’in CEO’su, makalesinde yalnızca kendi şirketine değil, sektöre de bir çağrıda bulunuyor. OpenAI ve Google DeepMind gibi devlerin yorumlanabilirlik araştırmalarına daha fazla kaynak ayırması gerektiğini vurgulayan Amodei, hükümetlere ise regülasyonlarla bu araştırmaları teşvik etme çağrısı yaptı.

Yapay zeka ve özellikle derin öğrenme konusundaki çalışmalarla günümüz yapay zekaların doğmasında büyük pay sahibi olan, bu konuda Nobel Fizik Ödülü’nü alan Geoffrey Hinton’ın kendisi de 2023’te bu ağların nasıl çalıştığını bilmediğini söylemişti. Aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

Related Posts

Rolls-Royce, Cullinan Daisy modelini duyurdu! İşte tasarımı

Rolls-Royce Motor Cars, özel üretim Black Badge Cullinan Series II modeli Cullinan Daisy’yi tanıttı. Aracın tasarımında, High Tatras Dağları’ndaki papatya tarlalarından ilham alarak dayanıklılığı ve azmi temsil eden bir temadan esinlenildi. Rolls …

TSMC, 1.4 nm üretim sürecini duyurdu!

Tayvan merkezli yarı iletken üreticisi TSMC, yeni nesil 1.4 nm üretim sürecini görücüye çıkardı. “A14” verilen teknolojinin, 2028 yılında seri üretime geçmesi planlanıyor. Bu sistem, beraberinde NanoFlex Pro isimli yeni bir optimizasyon …

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’dan depremde çöken operatörler hakkında açıklama

Dün öğlen saatlerinde İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone kullanıcıları iletişim sorunu yaşadı. Vatandaşlar şebekede yaşanan problem nedeniyle arama yapamadı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu …

OpenAI, Google Chrome’u satın mı alıyor?

ABD Adalet Bakanlığı’nın Google’a yönelik yoğun anti-tekel baskısı, teknoloji devini Chrome gibi kilit varlıklarını elden çıkarmaya itebilir. Bu senaryoda, yapay zeka alanının önde gelen oyuncusu OpenAI’nin Google Chrome’a duyduğu ilgi dikkat çekiyor.

Google Pixel 9a’nın ekran ve kamera puanı belli oldu!

Google’ın geçtiğimiz ay kullanıcıların beğenisine sunduğu Pixel 9a modelinin DxOMark puanları yavaş yavaş belli olmaya başladı. Son gelişmeler, akıllı telefonun kamera ve ekran puanını gözler önüne seriyor. İşte ayrıntılar! Google Pixel 9a ekran ve …

Meta, akıllı gözlükleri için canlı çeviri özelliğini kullanıma sundu

Meta akıllı gözlükler için canlı çeviri özelliği, Meta Connect 2024 etkinliğinde duyurulmuş, Aralık ayında da erken erişim programı aracılığıyla belli ülkelerde kullanıma sunulmuştu. Bugünden itibaren daha geniş çapta kullanıma sunulmaya başlandı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir