CHP’li belediyelerin hizmetleri AKP’lilerin uykularını kaçırıyor

CHP 2024 yerel seçimlerinde, 30 büyükşehir belediyesinden 14’ünü,  51 il belediyesinden 21’ini, 973 ilçe belediyesinden de 337’sini kazandı. 2014 seçimine göre 3 büyükşehir, 11 il ve 150 ilçede daha başkanlığı kazandı. CHP, toplamda 17 milyondan fazla oy alarak AKP’yi 22 yıllık tahtından etti. Yerel seçimlerden 4 ay sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Öyle 25 kuruşa simit yok” diyerek, belediyelerin SGK borçlarını kaynağından tahsil edeceklerini duyurdu. Bu açıklamanın hemen ardından belediyelere tebligat gitmeye başladı.

Özgür Özel Bursa Ulu Cami’nin bahçesinde halka aşure dağıttı.

CHP lideri Özgür Özel, iktidarın bu hamlesini “En borçlu belediyeler AKP’den yeni devraldığımız belediyeler. Bursa Büyükşehir, Sakarya, Ordu, Balıkesir, Denizli. Kendi ödemedikleri parayı bizden kesmeye kalkıyorlar. Bu sayede çöpler toplanamasın istiyorlar, toplu taşıma aksasın istiyorlar” diye değerlendirdi. Peki CHP’li belediyeler ne yapıyor?

TOPLU TAŞIMA 1 LİRA

Örneğin Mersin Büyükşehir Belediyesi emeklilere gıda ve erzak yardımının yanı sıra evde yemek yapamayan vatandaşlar için de Aşhane hizmeti sunuyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Emekli Destek paketi ile sosyal destek alan emeklilere 2 bin TL ödeme yapıyor. Öğrencilerin yoğun kullandığı hatlarda toplu taşıma ücreti ise 1 lira. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi gelir düzeyi düşük ailelere sosyal yardım desteği sağlanıyor. Bunların içinde gıda kolisi, giyecek, barınma, eğitim, kırtasiye malzemeleri, eşya ve yakacak gibi yardım çeşitleri bulunuyor. Bazı ailelere ise doğrudan para ödemesi yapılıyor.

İzmir’in Selçuk Belediyesi emeklilere belediye işletmesi olan Ferahlı Kafe’de yüzde 20 indirim uyguluyor. Gaziantep Şehitkamil Belediyesi’nde ihtiyaç sahibi 20 bin haneye destekte bulunuluyor. Trabzon Ortahisar Belediyesi engelli vatandaşlara akülü ve tekerlekli sandalye yardımı yapıyor. Zonguldak, Osmaniye Kadirli, Kocaeli Derince ve İzmit belediyeleri kent lokantaları açarak binlerce yoksulun 4 kap yemeği 40 liraya yemesine olanak sağlıyor.

Ucuz yemek, yurt desteği kreş, nakdi destek ve iş

Ekrem İmamoğlu

Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB, 6 yıldır birçok sosyal projeye imza attı: Açılan 14 kent lokantasında günde yaklaşık 12 bin kişiye hizmet veriliyor. 4 çeşit yemek 40 TL’ye satılıyor. Ödeme İstanbulkart ile yapılırsa fiyat 35 TL’ye düşüyor.

14 yurtta 5 bin 619 öğrenciye kamu güvencesiyle barınma imkanı sağlanıyor.

2019’dan beri geri ödemesiz olarak 300 bin öğrenciye, yaklaşık 1.5 milyar lira burs verildi.

0-4 yaş arası çocuğu olan 650 bin anne toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanmaya başladı.

3-6 yaş arasındaki 623 bin çocuğa, 27 milyon litre ücretsiz Halk Süt ulaştırıldı.

Dezavantajlı mahallelerdeki okulların çevresinde 823 bin adet Beslenme Desteği dağıtımı yapıldı.

100 mahallede “Yuvamız İstanbul Merkezi” adıyla açılan kreşlerde, 3-6 yaş arasındaki 10 bine yakın çocuk okul öncesi eğitimi alıyor.

25 bin haneye yeni doğan destek paketi gitti.

1 milyon haneye et ulaştırdı.

1 milyon 59 bin 612 haneye Sosyal Destek İstanbulkart ile periyodik olarak nakdi destek sağlandı.

Bölgesel İstihdam Ofislerinde 200 bin kişinin özel sektörde iş bulmasına aracılık edildi.

Açlık sınırındaki emekliye ödeme, doğalgaz yardımı

Mansur Yavaş

Mansur Yavaş’ın başkanlığındaki Ankara Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik açısından önemli başarılara imza atıyor. Her ay ‘açlık sınırının altında’ maaş alan ve sosyal yardım alma hakkı bulunan 40 bine yakın emekliye 1500 TL destek ödemesi yapılıyor. Ayrıca 220 bine yakın haneye de 600 TL’lik et desteği veriliyor. Kış aylarında binlerce kişiye 500 liralık doğalgaz yardımı yapılıyor. Ankara’daki sosyal destek hizmetleri arasında öğrenciler için çorba dağıtım noktaları ve 9-30 yaş aralığındaki kız çocukları ve kadınlara yönelik ücretsiz HPV aşısı uygulamasını da bulunuyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal projeleri şöyle:

259 bin aileye et yardımı

201 bin aileye doğalgaz yardımı

157 bin öğrenciye kırtasiye yardımı

19 bin 569 aileye ekmek yardımı

23 bin kişiye emekli yardımı

295 bin aileye gıda kolisi yardımı

17 bin 879 aileye bebek bezi ve mama desteği

12 bin öğrenciye öğrenciye barınma hizmeti

48 bin 810 öğrenciye sınav giriş ücreti desteği

110 bin öğrenciye abonman desteği

164 bin öğrenciye karne hediyesi

105 bin öğrenciye bayram harçlığı.

Maddi destek, gıda yardımı, fatura ödeme

Cemil Tugay

İzmir Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi emeklilere maddi destek, gıda yardımı, fatura ödenmesi gibi programlar düzenliyor.

Emekliler için Emekli Dayanışma Kartı bulunuyor. Bu kartla su kullanımının ilk dört metreküpü ücretsiz, sonrası ise yüzde 50 indirimli. Ayrıca emeklilere market ve kira yardımı yapılıyor.

Halk marketleriyle emeklinin yüzü gülüyor

Özlem Çerçioğlu

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Emekli Kart projesi ile Halk Ege Et marketlerinde emeklilerin et ve süt almasına katkıda bulunarak, yüzde 20 indirim uyguluyor.

Günlük olarak ihtiyaç sahibi ailelere sıcak yemek de hizmetler arasında. Odun ve kömür yardımının yanı sıra hasta bezi ve havalı yatak desteği sağlanıyor.

Çocuklara süt, ucuza ekmek ve et hizmeti

Muhittin Böcek

Antalya Büyükşehir Belediyesi, çocuklara halk süt ve halk mama veriyor, ayrıca halk et ve halk ekmek projeleri ile de vatandaşa destek olunuyor.

Halk et mağazalarından ucuza et alınıyor, halk ekmek ise piyasaya göre daha uygun fiyata satılıyor. ANTSU aracılığı ile ucuz su imkanı veriliyor.

Ekmek 5 liraya, su 1 liraya satılacak

Ferdi Zeyrek

Manisa Büyükşehir Belediyesi geçimini sağlamakta zorlanan vatandaşlara, gıda kolisi, erzak kolisi, Ramazan yardımı, mama ve bez yardımı, yakacak yardımı, eğitim ve maddi yardımlarda bulunuyor.

Pilot bölge olarak Yunusemre’de başlayacak ‘Halk Ekmek’ projesi kapsamında ekmek 5 liraya, su 1 liraya satılacak.

Evinden çıkamayana evde bakım hizmeti

Ayşe Ünlüce

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde dar gelirlilere sosyal yardımların yanı sıra kırsal destek yardımları bulunuyor. İhtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına okul öncesi eğitim imkanı sunan belediye, yaşlı, hasta ve engelli vatandaşlar için saç kesimi-bakımı, tırnak bakımı, saç ve sakal traşı, yıkama hizmeti veriyor.

Kira yardımı, sıcak yemek, gıda ve yakacak yardımı

Zeydan Karalar

Adana Büyükşehir Belediyesi, sosyal yardım kartı, günlük sıcak yemek, gıda ve erzak malzemesi, yakacak, kira gibi desteklerde bulunuyor.

Başkan Zeydan Karalar, “Bizim dokunmadığımız kesim olmayacak. Belediyecilik, bir çocuğa, doğduğu andan başlayarak her türlü hizmeti sunma, işi kolaylaştırmak demektir” dedi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir