Muğlalı köylüler “Ormanlık alanlardaki imar planları” iptal edilsin
Çimento Fabrikası İçin ÇED Raporu Almak İçin Müracaat Edildi
Menteşe ilçesinde bulunan Deştin Köyü’nde kurulması planlanan ancak belediyenin mühürleyerek yıkım kararı aldığı çimento fabrikası, yeniden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ÇED raporu almak için başvuruda bulundu. Köylüler, Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı öncesinde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirdi.
Orman İçine Kurulmak İstenen Fabrikaya Protesto
Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı’nın gerçekleştirildiği Türkan Saylan Merkezi önünde toplanan köylüler, ormanların içine kurulmak istenen çimento fabrikasına tepki gösterdi.
Çimento Fabrikasının Durdurulma Süreci
Köylülerden Mehmet Uyan, şirketin kurmak istediği çimento fabrikasıyla ilgili detaylı bilgi vererek, projenin geçmişte nasıl engellendiğini anlattı. Uyan, “Bu proje, ekolojik ve ekonomik anlamda yıkım getiren bir projedir. 2006 yılında ADOÇİM şirketi tarafından Deştin Tekağaç ormanlarının ortasına kurulmak istenen bu felaket projesi, Deştin Köyü Muhtarlığı’nın açtığı davalar sonucu başlama aşamasında durdurulmuştu. Ancak ADOÇİM şirketi, Muğla Çimento San ve Tic. A.Ş. üzerinden 2010 yılında 2. ÇED girişiminde bulunmuştur. Bu süreçte köylülerin tepkileri ve görüşleri dikkate alınmadan 31 Aralık 2014 tarihinde onaylanan ÇED raporu, köylüler ve belediyeler tarafından gizlenmiştir. Bu süreç, 7 yıl geçerliliği olan ÇED raporunun süresinin bitimine 2 gün kala Menteşe Belediyesi’nin verdiği inşaat ruhsatı ile 15 yıl sonra inşaata başlanmıştır” şeklinde konuştu.
Binlerce Kızılçam ve Meşe Ağacı Kesildi
Uyan, açıklamasında “Kaçak inşaat, köylülerin tüm mücadelelerine rağmen sürdürüldü. Binlerce kızılçam ve meşe ağacı kesilerek inşaat ilerletildi. Ancak 2023 Eylül ayında köylülerin ve kurumların açtığı 2. ÇED iptal davası sonucu kaçak inşaat durduruldu. Şimdi ise mühürlenen proje, revize ÇED girişimleriyle tekrar gündeme gelmiştir. Ancak yasalara göre olumlu ÇED raporu alınması mümkün değildir. Şirket, hukuksuz bir şekilde projeyi sürdürmeye çalışarak çeşitli kesimleri karalamaktadır” dedi.
İptal Edilmeli
Uyan, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu proje sadece Deştin, Alaşar, Şeref, Esenköy, Bayır ve çevre köyleri değil; bütün Muğla halkını olumsuz etkileyecektir. Belediyelerimiz, entegre çimento fabrikası amaçlı imar planlarını iptal etmelidir.”