Türkiye’nin ilk insanlı uçan arabası havalandı! Maslak-Kadıköy arası 5 dakika

AirCar Elektrikli Uçan Araç ile Türkiye’de İlk İnsanlı Uçuş Testini Başarıyla Gerçekleştirdi

Türkiye merkezli girişim AirCar, iki kişilik elektrikli uçan aracıyla Türkiye’de ilk insanlı uçuş testini başarıyla gerçekleştirdi. 5 Nisan 2025’te Bilişim Vadisi’nde yapılan test uçuşunda AirCar’ın kurucusu ve CEO’su Eray Altunbozar pilot koltuğuna oturarak hem tek kişilik hem de çift kişilik prototiplerle gökyüzüne çıktı.

AirCar İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi

Saatte 35 kilometreyi aşan rüzgar altında yapılan test uçuşu yaklaşık 10 dakika sürdü. Uçuş sırasında 8 metre irtifaya çıkan araçlar tüm güvenlik protokollerine uygun şekilde iniş yaptı. Altunbozar, testin ardından yaptığı açıklamada AirCar’ın insanlı uçuş gerçekleştiren beşinci firma olarak dünyada sınırlı sayıda oyuncu arasında yer aldığını belirtti. Seri üretim çalışmalarına geçileceğini duyuran Altunbozar, üretim tesislerinin kurulumu için hazırlıkların sürdüğünü açıkladı.

AirCar’ın çift kişilik modeli şehir içi ulaşımda kullanılmak üzere otonom hava taksi konseptiyle geliştirildi. 200 kg taşıma kapasitesine sahip olan model, tek şarjla 50 ila 80 kilometre menzile sahip ve 8 motorlu güvenlik sistemiyle donatılmıştır. Modelin, helikopterlere kıyasla beş kat daha sessiz çalıştığı açıklandı.

İstanbul’da kurulacak AirCar Port’lar üzerinden Maslak-Kadıköy arası gibi sık kullanılan güzergahlarda 5 dakikalık ulaşım imkanı sunmayı planlıyor. Ayrıca aracın bireysel kullanıcılar tarafından da satın alınabileceği ve şehir içi ulaşımın ötesinde doğaya erişim gibi farklı amaçlarla da kullanılabileceği belirtildi.

Tek kişilik modelin ise yıl sonuna kadar seri üretime hazır hale getirilmesi planlanıyor. Özellikle Amerika ve Avrupa’da sportif kullanım ve eğitim amaçlı yüksek talep gören bu araç için pilot üretim tesisi çalışmalarına da başlanacağı duyuruldu.

AirCar, TÜBİTAK ve Avrupa Yenilik ve Teknoloji Enstitüsü gibi önemli kuruluşların desteğini alıyor. Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2030 Stratejik Yol Haritası kapsamında desteklenen eVTOL ve otonom sistem teknolojileri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürüyor.

2019 yılında kurulan AirCar Teknoloji ve Havacılık A.Ş., şehir içi ulaşımda çevreci, sessiz ve yenilikçi çözümler sunmak üzere geliştirdiği elektrikli hava araçlarıyla Türkiye’de eVTOL alanında öncü konumdadır.

Related Posts

Garanti BBVA çöktü! Uygulamaya erişim sorunu yaşanıyor

Garanti BBVA’nın mobil bankacılık uygulamasında kullanıcılar erişim sorunu yaşıyor. 2 Mayıs 2025 öğle saatlerinden itibaren uygulamaya giriş yapmak isteyen birçok kullanıcı, sisteme erişemediklerini ve işlemlerini gerçekleştiremediklerini bildiriyor …

Microsoft’un kodlarının üçte biri yapay zekâ ürünü

Microsoft CEO’su Satya Nadella, şirketin kodlarının yüzde 30’unun yapay zekâ tarafından yazıldığını söyledi.

Microsoft’un yapay zeka asistanı Copilot kullanıcılardan beklenen ilgiyi görmüyor

Microsoft, yıllar önce OpenAI’a yaptığı yatırım sayesinde yapay zeka alanına hızlı bir giriş yapmış olsa da son dönemde Google ve Meta gibi rakiplerinin gerisinde kalmaya başladı. Şirket, özellikle yapay zekasını kullanıcılarla buluşturma …

Huawei, yapay zekalı akıllı televizyonunu duyurdu!

Huawei, Smart TV ürün ailesine yeni bir model ekledi. Vision Smart Screen 5 SE adıyla tanıtılan akıllı televizyon; 55 inç, 65 inç ve 75 inç olmak üzere üç farklı boyut seçeneğiyle geliyor. Model, MiniLED ekran teknolojisi, HarmonyOS işletim sistemi …

489 metre derinlikte görüntülendi: Balığı emerek bitiriyor

Güney Atlantik Okyanusu’ndaki Güney Sandwich Adaları yakınlarında düzenlenen bir bilimsel keşif sırasında, derin deniz canlılarının şaşırtıcı bir görüntüsü kaydedildi. Bilim insanları, bir derin deniz balığının başına tutunmuş, kana susamış iki paraziti videoya aldı. Görüntüler, Schmidt Okyanus Enstitüsü tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Anthropic, iki yıl içinde yapay zekanın kara kutusunu açmak istiyor

Yapay zeka teknolojileri her geçen gün daha güçlü hale gelirken, bu sistemlerin nasıl çalıştığı halen tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Anthropic CEO’su Dario Amodei, yayınladığı dikkat çekici bir makalede, bu bilinmezliğin tehlikelerine dikkat …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir