Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan virüsün büyük ve küçükbaş hayvanlarda taşıyıcı olarak rol oynayabileceğini söyleyen Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Çiğdem Baht, kurban etlerine çıplak elle dokunulmaması ihtarında bulundu.
Hastalığın daha çok İç Anadolu, Karadeniz’in orta bölgesinde ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzey kesitlerinde görüldüğünü belirten Mukadderat, “Bu bölgelerde yaşayan vatandaşların Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı tarafından şuurlu olmaları gerekiyor. Bu hastalığın iki bulaş yolu var. Birincisi bedene virüs taşıyan kenelerin tutunması, ikicisi ise virüsü taşıyan hayvanların kan ve beden dokuları ile çıplak elle dokunma sonrasında bulaş kelam konusu. Münasebetiyle önümüzde Kurban Bayramı var. Beşerler hayvan, et, doku ve kanlarıyla çıplak elle çok sık temas edecekler. Bilhassa riskli bölgelerde bulunan vatandaşların kurbanlık hayvanlara çıplak elle temas etmemesi ve kesinlikle bir eldiven yahut bariyerle dokunmaları çok kıymetli. Zira hayvanlar da bu virüsü taşıyabiliyor. Kendisi hastalık belirtisi göstermese de kanlarında ve dokularında bu virüsü taşıyorlar. Hasebiyle çıplak elle dokunduğumuzda bu virüsü çarçabuk alabiliyoruz” dedi.
‘BİLİNÇLENME ŞART’
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında erken teşhis ve müdahalenin de değerine değinen Mukadderat, “Özellikle geç gelen olaylarda vefat gerçekleşebiliyor. Bizim bir hadisemiz vardı. Geç gelmiş ve tüm müdahalelere karşın hasta ile ilgili sonuç alamadık. Vilayetimizde toplam 2 adet mevt hadisesi var. Bu hadiselerin artmaması için erken teşhis, dayanak tedavisi ve korunma çok değerli. Halkımızın bu bahiste bilinçlenmesi ehemmiyet arz ediyor” biçiminde konuştu.