Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz aylarının geldiği şu dönemde ülkemizde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği gözlemleniyor. Bu yüksek sıcaklıkların, kalp hastalarının yanı sıra böbrek yetmezliği, solunum rahatsızlığı ve obezite gibi kronik hastalıklara sahip bireyler için ciddi sağlık riskleri oluşturduğu belirtiliyor.

Artan sıcaklıklarla birlikte vücutta terlemeyle meydana gelen aşırı sıvı kaybının kalp krizine neden olabileceğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İstemihan Tengiz, “Sıcak hava, sağlıklı bireylerde bile bazı mekanizmalarla sağlığı olumsuz etkileyebilir. Terleme sonucu oluşan sıvı kaybı, vücuttaki elektrolit dengesizliklerine neden olabilir. Bu durum, kanın yoğunlaşmasına ve dolayısıyla pıhtılaşmaya yol açabilir. Özellikle hipertansiyon veya kalp yetmezliği olan bireylerde, kullandıkları idrar söktürücü ilaçlar durumu daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle hem sağlıklı bireylerde hem de kronik hastalıklara sahip bireylerde aşırı sıcaklara maruz kalmamak çok önemlidir. En yüksek sıcaklıkların yaşandığı 11.00-16.00 saatleri arasında güneşten uzak durarak ve yeterince sıvı tüketerek sağlığımızı korumalıyız” şeklinde konuştu.

GENÇ YAŞ GRUBU DA DİKKATLİ OLMALI

Son yıllarda genç yaş grubunda kalp ve damar hastalıklarının arttığına dikkat çeken Tengiz, “Covid enfeksiyonu ve bazı durumlarda aşılar, pıhtılaşma eğilimini artırabilir. Ancak asıl problem, sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşmasıdır. Hareketsizlik, obezite, yüksek kolesterol içeren beslenme, sigara kullanımı bu riskleri artırır. Özellikle yaz aylarında gençlerin plajlarda ya da sıcak ortamlarda aşırı alkol ve enerji içecekleri tüketmesi, sıvı kaybını hızlandırarak kalp sağlığı açısından ciddi tehlikeler yaratabilir. Genç yaşlardan itibaren sağlıklı, dengeli ve kolesterolden fakir bir diyet, sigara içmeme alışkanlığı ve düzenli egzersiz yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır” dedi.

ASPİRİN KRİTİK BİR ROL OYNAYABİLİR

Kalıtsal kalp hastalıklarına sahip genç bireylerde stres, sıvı kaybı ve aşırı fiziksel aktivitenin kalp krizine yol açabileceğini belirten Tengiz, “Özellikle spor yapacaksa, sıcak olmayan saatlerde ve yeterince sıvı alarak yapılması önemlidir. Kalp krizi belirtileri arasında göğüste baskı, ağrı ve soğuk terleme bulunabilir. Böyle bir durumda hastanın rahat bir pozisyona alınması ve eğer mümkünse 300 mg aspirini çiğnetmesi kanın akışkanlığının artırılmasına yardımcı olabilir. Ancak en önemli adım, hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmaktır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.

Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların yaygınlığına dikkat çekerek, aşırı hijyen ve yanlış temizlik alışkanlıklarının mikrobiyotayı bozarak enfeksiyona davetiye çıkardığını belirtti. İşte sağlıklı vajinal flora için dikkat edilmesi gerekenler…

Yeni kontakt lens geliştirildi: Gözler kapalıyken de görmek mümkün olacak

Bilim adamlarının geliştirdiği lensler, “görünmez” kızılötesi ışıkları görülebilir dalga boylarına çeviriyor, karanlıkta gözler kapalıyken de görmek mümkün oluyor.