Uzmanı uyardı: Dijital oyun bağımlılığı çocuğunuzun ruhsal gelişimini tehdit ediyor

Dijital Oyun Bağımlılığının Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Çelik Büyükceran, dijital oyunların kontrolden çıkıp aşırı kullanımının çocuk ve ergenler arasında giderek yaygınlaşan bir ruhsal sağlık sorunu haline geldiğini belirtti. Büyükceran, bu durumun çocuğun ruhsal, sosyal ve akademik hayatını olumsuz etkileyebilecek ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

Uzman Dr. Özge Çelik Büyükceran, dijital oyun bağımlılığı konusunda açıklamalarda bulundu. Büyükceran’a göre, dijital oyunlar özellikle çocuk ve ergen beyninde ödül sistemini uyararak bağımlılığa neden olabiliyor. Yapılan araştırmalar, oyunlara bağımlı olan çocuk ve gençlerin beyninde ödül beklentisiyle ilişkili bazı bölgelerde anormal aktivasyonlar olduğunu gösteriyor. Oyunlardaki hızlı başarı ve ilerleme duygusu, beyindeki dopamin sistemini harekete geçirerek bağımlılığı artırabiliyor. Bu durum, çocuğun gerçek hayattaki zorluklarla başa çıkma yeteneğini zayıflatarak motivasyon kaybına ve sıkılmaya neden olabiliyor. Bu etkiler özellikle ergenlik döneminde daha belirgin hale geliyor.

“Psikiyatrik eş tanılarla ilişkili olabilir”

Dr. Büyükceran, dijital oyunlara aşırı ilginin çocuğun işlevselliğini olumsuz etkileyebileceğini ve bu durumun genellikle psikiyatrik sorunların bir belirtisi olduğunu vurguladı. Özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), depresyon, anksiyete bozuklukları, sosyal kaygı ve uyum sorunları gibi durumlarla ilişkili olabileceğini belirtti. Bazı çocuklar için oyunlar, duygusal sıkıntılarla baş etme yöntemi haline gelebiliyor. Bu durumun fiziksel etkileri de olabileceğini belirten Büyükceran, uzun süre ekran başında zaman geçirmenin uyku düzenini, fiziksel aktiviteleri ve genel sağlığı olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

“Davranışsal sinyalleri tanımak önemli”

Büyükceran, ailelerin dikkat etmesi gereken bazı davranış ipuçlarını da paylaştı. Oyun bağımlılığının belirtilerinden bahseden Büyükceran, ailelerin çocuklarının davranışlarını dikkatle izlemesi ve gerekli durumlarda uzman desteği almaları gerektiğini belirtti.

Uzman Dr. Büyükceran, dijital oyunların yasaklanması yerine düzenlenmesi ve kontrol altında tutulmasının daha sağlıklı olduğunu vurguladı. Ailelerin, çocukların ekran sürelerini belirleyen ve uygulayan “ekran sözleşmeleri” gibi yöntemlerden faydalanabileceğini belirtti. Ayrıca, çocuklara ekran dışında alternatif etkinlikler sunmanın önemine değinen Büyükceran, ailelerin kendi dijital alışkanlıklarına da dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Dr. Büyükceran, dijital oyun bağımlılığının çocuklar üzerindeki etkilerini değerlendirirken, ailelerin çocuklarını daha iyi anlamaları ve destek vermeleri gerektiğini belirtti. Aile içinde sağlıklı iletişimin ve sınırların belirlenmesinin önemine vurgu yaparak, profesyonel destek almanın gerekliliğine dikkat çekti.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı: 3,7 milyon kişi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının 7’nci haftası sonunda 6,5 milyon kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, 3 milyon 792 bin 730 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktığını açıkladı.

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.